Sayfalar

11 Eylül 2010 Cumartesi

Okula psikolojik hazırlık...

Her büyük değişimde, günler, bazen aylar öncesinden hazırlıyoruz Ceren'i.Böylece kendisini neyin beklediğini biliyor, hergün aklına takılan soruları soruyor, cevaplar alıyor, kafasında oturtana kadar da aynı soruyu türlü dolambaçlı şekillerde sorarak peşini bırakmıyor.
Bu süreci birkaç kitapla destekleyerek, varsa kafasında dolanıp duran endişeleri kısa sürede ve etkili olarak gidermenin mümkün olabileceğini düşündüm.Nette iki kitap çıktı karşıma okula başlamakla ilgili. Bir de "Cemile Okula Dönüyor" vardı ama o sanki daha önce başlamış da yaz tatili sonrası yeniden başlıyor izlenimi verdi isminden...
Bundan 2 hafta önce internetten aşağıdaki iki kitabı aldım.Dezavantajım tabii ki kitapları okuyamadan alma riskini göze almaktı.
Yorumlarımız ise şöyle;

1* Şirin Yuvaya Gidiyor

Suluboya resim tekniği, kitabın görsel düzeni, bir sayfada yazılar diğer tarafta resimler olması çok hoş.Ancak kitaptaki somurtkan ve kızgın yüz ifadeleri çok aşırı keskin.İki üç sayfada bulunan üzgün ya da kızgından öte aşırı kinli bakışları arkadaşım Tuğçe ile yumuşatmamız gerekti öncelikle:) Hikayenin kraliyet ailesinde geçmesi de pek hoşuma gitmedi.Açıkçası Ceren'in kendisini özdeşleştirmesini istediğimden, ben Cemile tarzında sade bir hayat bekliyordum:) ama bu şaşaalı hayatı da sadeleştirip okumayı ve neredeyse her sayfada!! yazılanları değiştirirken buldum kendimi.Çünkü bazı cümleler aşırı sert, bazıları da bize tersti:) Örneğin; arkadaşı Şirin'e diyor ki: "birlikte oynayalım mı? kötü sözler söyleyerek çamurda zıplarız. Bir de korsanlar gibi dövüşelim" Başka bir sayfada, "nee kızım evlenecek mi?" diyen kral...Sonuç: Bu kitabı Ceren'e benden başkasının okumaması lazım:)
Ancak kitapta genel olarak anlatılmak istenen şey anne ve baba ile sadece bir gün bile okulda bulunmak çocuğun işine gelmez, rahat edemez, onlar çok titiz ve hiçbirşeyde ona rahat vermediklerinden, okulda arkadaşları ile olması onu daha çok mutlu eder;)
Ben bu kadar eleştirdim ama ona yansıttığım şekliyle Ceren bu kitaba bayıldı.Bu tatil günü sabah saat 6 küsurda "annee Şiyin'i oku" demesi, ben aman bu saatte uyanmasın diye kısık sesle okurken geri uykuya dalması da ne kadar çok sevdiğinin göstergesi.Günde kaç kez okuttuğunu bilmiyorum desem yeridir:) Ve artık şunu demeye başladı: "siz sadece ilk gün geleceksiniz sonya gelmeyin tamam mı!?"

2*Miffy Okula Gidiyor

Türkçesini aldık, ancak bu boyutta resmi yabancı bir siteden bulabildiğimden mecbur bunu kullandım. Resimler çoğunlukla ana renklerle yapılmış, oldukça sade.Yazılar da şiirsel bir dille kafiyeli olarak yazılmış ve her sayfada bir dörtlük şeklinde.Ben şahsen Miffy'nin ifadesiz yüzünden hoşlanmıyorum.Kitaptaki hikaye, olaylar, biraz donuk geldi bana.Alternatif olarak "Hello Kity Okula Başlıyor" diye bir kitap olsa sırf sevimliliğinden onu alırdım:) Ama Ceren bu kitabı da sevdi.Bugünlerde Şirin 1 numara, Miffy de 2.
Günde birkaç kez de bunu okuyoruz.

Her nekadar ben çok eleştirsem de kitapların amacına ulaştığını görüyorum ve heyecanla geri sayıyorum.

1 Pazar...

0 Pazartesi...

2 yorum:

  1. Benim en sevdigim kitap:
    http://www.amazon.com/D-W-s-Guide-Preschool-Arthur-Adventures/dp/0316120693
    Altindaki diger orneklere de bakabilirsin. Ama bu cok iyi.

    YanıtlaSil
  2. *Burcu, teşekkür ederim bakayım ;)

    YanıtlaSil

Lilypie 2nd Birthday Ticker